IRC chat logs for #ltsp on irc.freenode.net (webchat)


Channel log from 6 June 2010   (all times are UTC)

00:01johnny has left #ltsp
00:01F-GT has joined #ltsp
00:17
<alkisg>
Multicast-enabled vnc client - sounds promising, I hope it gets usable soon... http://www.ubuntugeek.com/multivnc-multicast-enabled-vnc-viewer.html
01:05johnny has joined #ltsp
01:32johnny has left #ltsp
01:35johnny has joined #ltsp
01:36alkisg has quit IRC
01:58alkisg has joined #ltsp
02:01alkisg has quit IRC
02:52Egyptian[Home] has quit IRC
03:02encmonkey has joined #ltsp
03:04
<encmonkey>
Hello- what is the best way to mount home dirs via nfs rather than sshfs? I'm hitting the problem with evolution file locking on fat clients and need to work around that. I'm using 5.2.1-0ubuntu9 on ubuntu 10.4
03:05
any help would be appreciated
03:07Egyptian[Home] has joined #ltsp
03:07
<encmonkey>
oh- I tried CONFIGURE_FSTAB=false in lts.conf and building a manual fstab in the image. What it did was mount /home as nfs and /home/ian as sshfs. Made it pretty slow and still didn't work :)
04:27Faithful has quit IRC
04:47lindi- has left #ltsp
05:05mikkel has joined #ltsp
05:17pmatulis has joined #ltsp
06:20Mava has quit IRC
06:20Mava has joined #ltsp
06:29markit has joined #ltsp
06:30
<markit>
hi, I've a thin client with an unfortunate (sis something) video board. I would like to force a certain resolution, I've set a [macaddress] section and a X_MODE_0=1920X1080, is it correct? it seems not to care...
06:30
btw, has dvi connector.. if I use dvi-vga adapter, automatically goes to 1600x1400, if I directly connect to dvi, it uses a much lower resolution!
06:40alkisg has joined #ltsp
06:46cyberorg has quit IRC
07:24cyberorg has joined #ltsp
07:52alkisg has quit IRC
07:54alkisg has joined #ltsp
08:03rwmarch has joined #ltsp
08:13markit has quit IRC
08:32bobby_C has joined #ltsp
09:31
<alkisg>
Urm, it turns out that x11vnc + xtightvncviewer is 10 times faster than iTalc...
09:45
<Appiah>
cool
09:46
<alkisg>
OK, done with the vnc broadcasting, on to video udp multicasting with vlc...
09:54ogra has quit IRC
09:55ogra has joined #ltsp
10:16johnny has left #ltsp
10:17johnny has joined #ltsp
10:21bobby_C has quit IRC
10:33alkisg has quit IRC
10:34alkisg has joined #ltsp
10:49
<johnny>
encmonkey, there's a new option to mount them with nfs, alkisg knows about it
10:49
i don't think it's in any released version tho
10:50
you would have to pull from alkisg's ppa
11:26alkisg has joined #ltsp
12:01dobber_ has joined #ltsp
12:24komunista has joined #ltsp
12:41bobby_C has joined #ltsp
12:42alkisg has quit IRC
13:01otavio has quit IRC
13:01otavio has joined #ltsp
13:03alkisg has joined #ltsp
13:14
<encmonkey>
Thanks johnny - I'll check with alkisg
13:14
<alkisg>
Hmmm?
13:14
<johnny>
alkisg, the nfs thing for fat clinets
13:14
<alkisg>
Ah, what about it? https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP/FatClients#NFS_HOME
13:15
(damn nubae's logbot is down...)
13:16
<encmonkey>
hrm - I must have done something wrong when I tried that option. When I set NFS_HOME=/home SERVER=(ip addr) I still got a sshfs mounted home dir
13:16
<alkisg>
You don't need to define the server there
13:17
(unless it's different than the ltsp server)
13:17
Do you have nfs-client in the chroot?
13:17
<encmonkey>
Nope, it was the same box for the serve. I do - let me set that back upand try it
13:18
<alkisg>
Put a SCREEN_02=shell in lts.conf in order to debug it more easily
13:20
<encmonkey>
ooh- good idea
13:21
ok, here's my lts.conf:[default]
13:21
LOCAL_APPS=true
13:21
SSH_FOLLOW_SYMLINKS=false
13:21
SCREEN_02=shell
13:21
NFS_HOME=/home
13:23
<alkisg>
OK - of course SSH_FOLLOW_SYMLINKS is not needed if you plan to use nfs
13:24
When the client boots, run `mount` or `cat /etc/fstab` to see if /home was mounted with nfs or not.
13:24
<encmonkey>
well, interesting. When I booted up with screen_02=shell, it DID mount home as nfs
13:25
I removed the screen line and am getting some oddness - checking that now
13:29
<alkisg>
You can put SCREEN_02=shell and SCREEN_07=ldm so that you don't have to reboot.
13:34
<encmonkey>
well, that works perfectly.
13:35
I had to create a new user to test with real quick b/c my home dir was encrypted :)
13:36
I must have fat fingered it through last time. Thanks alkisg for your help there
13:36
<alkisg>
np
14:04encmonkey has left #ltsp
15:23komunista has quit IRC
15:40alkisg has quit IRC
15:45v4169sgr1 has joined #ltsp
15:48
<v4169sgr1>
Hello! Would anyone be able to read http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1501761 and offer any suggestions, please? I hope I have overlooked something basic, as would hate to throw away these thin clients ...
16:06
<Mava>
some weird problem ?
16:07
v4169sgr1: r u there
16:08
<v4169sgr1>
Yes, I am here, thanks :) the full description is in the link
16:08
<Mava>
i checked it throught
16:08
so the main problem is only that just before clients should start X it is blank screen ?
16:08
<v4169sgr1>
I have two DELL optiplex GX110 clients which blank screen or just display the splash screen without ever getting to the login
16:08
yes
16:08
the kernel loads file and the boot up starts
16:09
<Mava>
yah, first of all: i don't have time to tell all these steps, but briefly some guides =)
16:09
<v4169sgr1>
but then the screen blanks / or displays a splash forever
16:09
<Mava>
or tips ;)
16:09
<v4169sgr1>
ok
16:09
thanks :)
16:09
<Mava>
1. remove compiz
16:09
if you havent removed it yet
16:09
<v4169sgr1>
from the server?
16:09
What is my main workstation
16:09
<Mava>
yah
16:09
<v4169sgr1>
*that
16:10
<Mava>
argj
16:10
is it used ?
16:10
<v4169sgr1>
mmm, seems a drastic step to take
16:10
<Mava>
it is
16:10
<v4169sgr1>
and not required for 8.04
16:10
<Mava>
yah, but did 8.04 had compiz runing ?
16:10
<v4169sgr1>
yes
16:10
<Mava>
k, then let's forget it =)
16:10
<v4169sgr1>
ok
16:10
<Mava>
have you tried to edit lts.conf and forcing some special X_mode to it ?
16:11
<v4169sgr1>
I have tried various suggestions, but have not tried any x_modes
16:11
<Mava>
#[00:ca:fe:ba:be:00]
16:11
#CONFIGURE_X = True
16:11
#X_MODE_0 = 800x480
16:11
<v4169sgr1>
frankly I do not know enough about it
16:11
I could try that
16:11
<Mava>
ah, those lines I added makes computer with mac-address 00.ca:fe.. and so on
16:11
<v4169sgr1>
they both have 14" flatscreens
16:12
DELL type
16:12
v old too :)
16:12
<Mava>
ah =)
16:12
<v4169sgr1>
let me try that and see what happens
16:13
<Mava>
and also add LDM_DIRECTX = True
16:13
<v4169sgr1>
ok
16:14
################
16:14
# Global defaults for all clients
16:14
# if you refer to the local server, just use the
16:14
# "server" keyword as value
16:14
# see lts_parameters.txt for valid values
16:14
################
16:14
[default]
16:14
CONFIGURE_X = True
16:14
X_MODE_0 = 800x480
16:14
LDM_DIRECTX = True
16:14
<Mava>
as default o.0
16:14
<v4169sgr1>
yes, I only have two
16:14
I'm trying to learn something here
16:14
get something working :P
16:14
<Mava>
are you doing that in running enviroment or in some non-urgent environment =)
16:14
<v4169sgr1>
thisis my family's network
16:14
production, as it were
16:14
<Mava>
aa gut gut, then go on =)
16:14
<v4169sgr1>
:)
16:14
<Mava>
hehe
16:15
<v4169sgr1>
2 mins to boot
16:16
No difference. Strange thing is that video output seems actually to turn OFF on on this client
16:16
<Mava>
some weird, 'cause had same sort of problem some months ago
16:17
<v4169sgr1>
there's a little green LED indicating screen activity which goes off
16:17
<Mava>
ah
16:17
what was the dell again ?
16:17
<v4169sgr1>
could be video mode, but could also be more fundamental
16:17
GX 110
16:17
Optiplex
16:17
<masterm>
struct vsinput
16:17
{ float3 position : POSITION;
16:17
};
16:17
struct psinput
16:17
{
16:17
};
16:17
float4x4 ModelviewProjMatrix : V_MVP;
16:17
sampler2D Sampler0;
16:18
uniform int MaxSamplers : V_MAXSAMPLERS;
16:18
sorry guys
16:18
hit paste button
16:18
<v4169sgr1>
np :)
16:18
<masterm>
by accident
16:18
<Mava>
nice way masterm =D
16:18
<v4169sgr1>
old beige boxes from work
16:19
I have Intel PXE cards in them
16:19
<Mava>
just checking that what they really r
16:19
<v4169sgr1>
I put a different graphics card in one of them
16:20
<Mava>
can you get to shell ?
16:20
<v4169sgr1>
that's the second one with the pink splash screen
16:20
<Mava>
by pressin ctrl+alt+f1 ?
16:20
<v4169sgr1>
but no login
16:20
<Mava>
or to tty1
16:20
<v4169sgr1>
no, just a blinking cursor
16:20
<Mava>
can you ping the machine ?
16:20
<v4169sgr1>
if I trash the NBD server then I can get busybox
16:20
let me try pinging
16:22
yes, client at 10.0.0.20 is pingable
16:22
<Mava>
16:22
<v4169sgr1>
PING 10.0.0.20 (10.0.0.20) 56(84) bytes of data.
16:22
64 bytes from 10.0.0.20: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.372 ms
16:22
64 bytes from 10.0.0.20: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.241 ms
16:22
64 bytes from 10.0.0.20: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.406 ms
16:22
so is definitely alive ....
16:22
<Mava>
it is
16:23
<v4169sgr1>
I don't understand this from syslog but not sure if relevant
16:23
Jun 6 22:25:15 aammscott nbd_server[2762]: Size of exported file/device is 4096
16:23
not sure if 4096 is right or not
16:23
<Mava>
just cant remember any more quick "tricks" howto get it working
16:23
<v4169sgr1>
could be total red herring
16:23
<Mava>
mmh
16:24
<v4169sgr1>
could be something horrible like a kernel module I need to load
16:24
;(
16:24
<Mava>
i doubt it
16:24
but of course you can never be sure =D
16:25
<v4169sgr1>
or something I need to add to the boot params
16:25
like 'acpi=off' or something
16:25
<Mava>
start ubuntu 10.04 live distro and see what is the kernel module for graph card
16:25
<v4169sgr1>
the machine only has a CD slot
16:25
<Mava>
and then check whether ltsp loads it or not
16:25
aha
16:25
<v4169sgr1>
and my live disk is a DVD
16:25
<Mava>
then get a cd =)
16:25
<v4169sgr1>
:)
16:25
<Mava>
it takes time,but you can do it =)
16:25
... or boot it via pxe ;)
16:26
<v4169sgr1>
?
16:26
that is what I am trying to do
16:26
:)
16:26
<Mava>
no, don't start ltsp enviroment, but start ubuntu installation environment via pxe
16:34johnny has left #ltsp
16:35johnny has joined #ltsp
16:42johnny has left #ltsp
16:44bobby_C has quit IRC
16:44johnny has joined #ltsp
16:48johnny has left #ltsp
16:51dobber_ has quit IRC
17:01johnny has joined #ltsp
17:03v4169sgr1 has left #ltsp
17:48
<rwmarch>
I would be interested to know how to " start ubuntu installation environment via pxe " from the thin client.
17:53
Mava, Maybe I do not understand what you mean.
18:10mikkel has quit IRC
19:57peter_tm has joined #ltsp
20:21peter_tm has left #ltsp
20:33pmatulis has quit IRC
20:39try2free has joined #ltsp
20:42try2free has left #ltsp
20:52Egyptian[Home] has quit IRC
21:05Egyptian[Home] has joined #ltsp
21:32ogra_cmpc has quit IRC
21:32ogra_cmpc has joined #ltsp
21:55
<johnny>
rwmarch, why bother from thin client.. just do it the normal pxe install
21:56
it's not a good idea to do it from the thin client as you won't be able to detect the local devices properly
21:56
the local device support isn't perfect
21:57
it works, but itdoesn't expose all attributes of the devices
22:17ogra_cmpc has quit IRC
22:27cyberorg has quit IRC
22:29ogra_cmpc has joined #ltsp
22:38cyberorg has joined #ltsp
22:40chupacabra has joined #ltsp
23:08khz|RiXtEr has joined #ltsp
23:12RiXtEr has quit IRC
23:13RiXtEr has joined #ltsp
23:16khz|RiXtEr has quit IRC
23:18RiXtEr has quit IRC
23:22ogra_cmpc has quit IRC
23:23ogra_cmpc has joined #ltsp
23:25chupacabra has quit IRC
23:34alkisg has joined #ltsp
23:44chupacabra has joined #ltsp
23:59RiXtEr has joined #ltsp